Vår allra första folkbåt….

Historien om hur Mikael och Magnus blev med folkbåt började faktiskt tidigare än med S-210 som är den båt vi har nu. Det var vår båtvän och tillika Magnus granne Jonas som tyckte att vi skulle ta över en av de båtar som stod på hans tomt. Båten hade Simon, med folkbåten S-759 Felicia (se länk till höger) ”fått på köpet” när han skulle köpa en båtkärra i Värnamo. När han väl kom dit  för att hämta båtkärran vägrade säljaren att sälja den om han inte också tog båten, som sedan några år stod i en lada. Men eftersom Simon redan lagt ned en massa tid på sin egen båt hade han inga planer på att behålla den. Elda upp den på åkern eller skänka bort var tankarna. Själv hade jag gått och tittat på den flera gånger och tänkt att den är väldigt vacker, den där båten…

En dag frågar Jonas, -”skall inte du också skaffa båt?  -Du kan få den där. Gratis.”…

Gratis var ordet och plötsligt försvann förståndet ur huvudet på mig. Jovisst, klart jag ville HA DEN!

Men turligt nog frågade jag min svåger Mikael om inte han också ville vara med.

– Annars eldar dom upp den, sade jag.

VA! Allt gammalt måste till varje pris sparas och bevaras, tänkte Mikael, som fyllt hela sommarstugan med gamla kretskort till datorer, som säkert kunde vara bra att ha någon gång….

Nej, båten skulle bevaras! Det var vi båda helt överens om!

Så vi bestämde oss att ta oss an den och renovera upp den till en skönhet. Det var bara det att vi båda fått småbarn precis och hade mycket annat i livet som också tar tid (och fruar som absolut INTE är intresserade av båtar).

Vi tog hem båten till tomten, byggde oss ett väldigt robust och rejält båttält i lärkträ och började gå igenom båten.

Oj vad många knäckta spant. Och vad rutten köpplankan är och sen behövdes även däcket dukas om. Men det klarar väl två naiva grabbar i trettioårs-åldern utan problem, eller?

Efter att ha gjort en noggrann och till och med lite optimistisk plan på allt som behövde göras insåg vi att Folkbåten inte kommer att segla på flera år.

Parallellt med tankarna på allt jobb som skulle göras började Magnus gräva i historien bakom båten… Båten hade enligt tidigare ägare (Ronnie) seglats på sjön Vidöstern utanför Värnamo de senaste åren av en herre som haft den ganska många år. Innan dess hade den seglat i Askersund i Vättern. Och långt tillbaka i tiden så hade den startat sitt liv som lottbåt och byggts i Trosa.  Det var bara det att jag inte kunde hitta något varv i Trosa som gjorde båtar 1948-1949 som Ronnie påstod….

Men, Stensunds Båtbyggeri i Vagnhärad hittade jag.  Båtbyggeriet är i dag en folkhögskola med inriktning på bland annat båtbyggeri. Efter ytterligare efterforskningar var jag ganska säker på att båten var byggd på Stensund. Försök att få tag på äldre ägare med en mer kunskap om båtens historia har hittills misslyckats, men jag har några spår till att följa innan det är helt slut….

Hursomhelst bestämde jag och min svåger oss för att försöka skänka bort båten till någon som faktiskt hade tid och lust att reparera henne till ursprungsskicket. Först hade vi kontakt med ett Föreningen Forsvikts Varv (som restaurerar Hjulångaren Eric Nordewall, utanför Karlsborg, som gärna tog sig an henne, men först om nästa år.

Vi kontaktade då Stensunds Folkhögskola och hörde med dem om de var intresserade av att få ta hand om båten, som troligen var byggd hos dem en gång i tiden. Det visade sig att det fanns ett gott intresse för detta, då man sedan tidigare hade en annan folkbåt (S-6) som man tänkt låta elever renovera. Man skulle bara klura ut hur själva hämtningen skulle gå till först.

Samtidigt köptes en ny folkbåt utan alltför mycket reparationsbehov in, nämligen S-210 Rödnäbba. På bilden nedanför lastas båten i Karlstad, en regnig lördag i mitten av augusti 2010.

Väl hemma var förvåningen stor. Det visade sig att båda båtarna ser nära nog helt identiska ut i skrovet med frilagda knän och identiska mått på borden.  Efter att ha haft kontakt med en av Rödnäbbas tidigare ägare, som själv byggt flera folkbåtar och tävlingsseglat under många år (och haft otaliga folkbåtar) så ges omdömet att de båda båtarna är byggda på samma mallar. Om det råder inga tvivel. Så antingen är de byggda på Stensunds båtbyggeri eller så är den ena privatbyggd på samma mallar.Enligt pappren så är båt S-210 byggd på Stensunds Båtbyggeri i Vagnhärad.

Det betydde helt plötsligt att på min gårdsplan stod det nu två av de totalt 5 folkbåtar som byggdes av Stensunds båtbyggeri!  Vilket sammanträffande!

Snart löste sig även transporten för Folkhögskolan som kom ned och hämtade båten med lastbil. En bättre framtid för en nästan uträknad folkbåt än att hamna på en Folkhögskola med resurser att ta hand om henne samtidigt som man också med det får tillbaka en del av sin historia kan jag inte tänka mig.

Så, sommaren 2010 blev vi med Folkbåt två gånger och ännu har vi inte seglat folkbåt överhuvudtaget!

Hälsningar Magnus & Mikael

Annonser

One comment on “Vår allra första folkbåt….

  1. Thomas skriver:

    Tack för en ihärdig och trevlig berättelse i nästan dagboksformat! Lycka till med fortsättnigen med båten. Vi hade en folkbåt F200 under 50-talet. Den var byggd i Oregon Pine faktisk och lär ha tillhört Thord Sundén tidigare. Lite speciell var den men fortfarande så spökar den i mina tankar. Vi har gjort lite efterforskingar men tyvärr dess öde år forfarande okänt. Thomas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s