Premiärsegling…

Lördagmorgonen började med diverse fixande med båten. Micke installerade ett roderlås och jag själv sprang väl mest omkring och yrade och Jonas fixade med kicken, till vilket vi köpt nya linor och block, efter att av misstag satt linan med medföljande block i masten, i tron att det hörde till spinnakern…

Jonas monterar ny "Kick".

Magnus monterade även nya linor och skotlås till skotskenan, då befintliga bestod av snören med knutar på. Kändes inte helt optimalt.  Batteridriften installerades till länspumpen, då pumpen nu knappt går mer än någon minut / 20-30 min.

Därefter var det dags att sätta storseglet och montera lattor.

Storsegel sätts för första gången av oss.

Sedan var det dags för premiärturen!

Micke tog plats vid motorn och rorkulten och satte igång, medans Jonas lossade tamparna och Magnus mest tänkte på att det skulle bli fina bilder till bloggen…

Vår underbara lilla Tohatsu 5hk har en benägenhet att starta bara man tittar strängt på startsnöret, vilket självklart uppskattas när det då äntligen var dags att för första gången i vår regi tuffa ut ur hamnen.

Micke vid rorkulten med Tohatsun svagt puttrande...

Vädret för en tur på sjön var säkert helt fantastiskt för många. Absolut spegelblankt och mindre än 1 sekundmeters i byarna och ca 15 graders temperatur. Men knappast för segling…

Den spegelblanka sjön....

Men vad spelar det för roll när motorn är nytankad och humöret är på topp och det är premiärtur?

Seglen satta... Men hallå, funkar inte knopmätaren eller skall det vara 0.0 knop?

Tidpunkten för premiärsegling kanske kan tyckas vara illa vald. Men den var inte riktigt vald på egen hand. Våra fruar, som inte riktigt delar vårt båtintresse hade egentligen bestämt att Micke och Magnus skulle vara med barnen denna dag medans de själva skulle ut på stan och shoppa. EJ förhandlingsbart, meddelade de. Då återstod bara tiden INNAN affärerna hade öppnat. Så vad gör man? Jo, man går upp tidigt och ser till att man har ordentligt med fika med sig istället eftersom prognosen för segling pekade på obefintlig i rådande vindförhållande. -Så, vi åkte ut en liten sväng och låg där i plurret och fikade. En hel del faktiskt, eftersom både Micke och Magnus smart nog packat varsin fikakorg för tre personer. (haha, där lurade vi er allt, Åsa och Jenny!) Man vill ju inte komma hem med bullarna igen, liksom!

Fika i sittbrunnen.

Sen hann vi ju inte riktigt tillbaks tills affärerna öppnade, men där kunde vi faktiskt skylla på att det inte blåste, så hemresan tog lite längre tid än beräknat!

F S-210

Nu hoppas vi bara att det skall börja blåsa lite grand på söndag eftermiddag, för där finns en möjlighet att komma iväg på en ny tur nästa gång.

Skepp och Hoj!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s