Söndagssegling med familjen

Idag har sambo och dotter varit med ut och seglat. Vi seglade tillsammans med Marcus och hans familj till Sjöbo, som är en liten utflyktshamn söder om Domsand, ca 3,5 sjömil. Vädret var blåsigt, ca 6 m/s. Till en början var det inga vågor. I vår båt var även David och Josefin med, som gastar. Eftersom vinden var rakt sydlig och vi skulle gå söderöver var det kryss som gällde på ditvägen. Vättern är ju känd för att kunna ändra väder ganska snabbt och en bit ut på sjön var det rejäla vågor. Detta vaggade dottern skönt till sömns på en brits inne i ruffen. För övriga var det mindre bekvämt, då det var korta, ganska höga vågor som gjorde att det slog och guppade rejält. Det tog ca 1 timma på ”komfortkryss” till Sjöbo.

Framme i Sjöbo hamn. F S-210 närmast, SK55 Aida i bakgrunden.

Där väntade redan SK 55:an i hamn. (Högre lys och mer erfaren besättning!!)  Efter korvgrillande och lite gungor för de små barnen var det dags att ge sig iväg hem.

Våra båtar i hamn i Sjöbo, en blåsig dag.

Då var vågorna mycket kraftiga. Eftersom öppningen till hamnen låg rakt söderöver och vinden var rakt sydlig slog vågorna in i hamnen. Vi bestämde oss för att  backa ut med den lilla 5 hästarn till hjälp. Det gick sådär. Båten dejasade in mot bryggan hela tiden och Markus fick dra ut den med rep. Sen gick det bättre. Tanken var att backa ut tillräckligt för att kunna vända och sätta segel. Men ca 20 meter utanför hamnen kommer ej rejäl våg som dödade motorn. Ganska snabbt började vågorna föra båten mot vågbrytaren. Snabbt som attan fick vi upp focken och kunde precis styra undan från sprängstenen med några meters marginal. Motorn gick turligt nog också igång efter några ryck. Det var lite för mycket action för en vanlig familjesegling tyckte vi allihopa, så vi gick för motor en bra bit innan vågorna blev mindre och vi kunde sätta segel för en fantastiskt skön slör till avslutning som gick i ca 6,5 knop. Vi hann in i hamn innan det började regna, så dagens segling blev trots allt väldigt trevlig.

Tilda, 2.5 år, hjälper till med winchen vid en skön slör på väg hem.

Även Markus drabbades av lite problem. Han hade nyligen bytt till en fin folding-propeller till sin innombordare. Den visade sig vara usel att backa med. Han kämpade i 20 minuter innan han lyckats backa ur hamnen, pga att vågorna var ungefär lika starka som motorns kraft bakåt i full gas. Väl ute ur hamn var även han nära att driva mot vågbrytaren. Tyvärr fick han heller inte uppleva den fina slören på väg hem, då hans storsegel-fall snott in sig och fastnat runt spinnaker-blocket.  Otur att behöva gå för motor hela vägen hem när det var då den fina vinden låg åt ”rätt” håll. Slutsatsen är väl att man inte blir en bättre seglare om man enbart seglar under perfekta förhållanden… //Magnus

Detta inlägg publicerades i Segling.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s