Onsdagsrace #4

Så har det åter varit onsdag och klubbsegling.

Idag var det tänkt att Magnus, Micke och Markus skulle segla. I sista stund drabbades Markus av illamående och det såg ut som om det bara skulle bli två amatörer på båten. I hamnen lyckades vi dock rekrytera en ny gast. Tom Edberg, klubbordföranden i båtsällskapet.

Vi hade förberett för att segla spinnaker för första gången. Det gick till så att Magnus tejpat ihop den väl använda Spinnakern från folkbåt 950 från 1972 samt införskaffat nya skotlinor och fräschat upp Elfströmblocken. Efter ett ordentligt telefonsamtal med en spinnaker-kunnig fanns även vissa baskunskaper.

Tom med spinnakerbommen och Magnus med ett leende!

Seglingen var nära att inte bli av alls, då det var väldigt lite vind. Sjöräddningssällskapets Iphone-app meddelade att det var mindre än 1 m/s på Visingsö och dessutom låg en rejäl dimma fortfarande kvar sedan morgonen.

Vi kom dock ut i tid och starten gick 18,40. Det kom lite vind och vi kom upp i ofattbara 4,3 knop på kryssen på första sträckan. Efter rundningen började Tom instruera om hur vi skulle sätta spinnakern. Det höll vi på med hela vägen ned till nästa rundningsmärke. När vi var precis vid märket fick vi upp spinnakern perfekt och då var det liksom inte läge att riva ned den och sätta igång och kryssa, så vi fortsatte ca 500 meter bortom märket i ren glädje. Sen vände vi åter.

Spinnakern hissad!

Halvvägs till nästa rundningsmärke (andra varvet) började det mojna. Vi insåg att vi förmodligen inte skulle nå bojen så vi vände i förtid, eftersom vi ändå låg sist och satte spinnakern på tillbakavägen.

Men det kom ingen vind alls. Så det var bara att ta fram lite fika och njuta av en fantastiskt fin kväll.

Då kom M/S Nya Skärgåden åkandes förbi. På den satt säkert en massa människor och tuggade räkmackor. Då kom det även en liten vindpust och spinnakern ställde sig perfekt  och det såg säkert riktigt proffsigt ut på håll. Tyvärr var tävlingen över vid det laget och vi var ensamma kvar på sjön.

M/S Nya Skärgården

Vi rev seglen och tuffade in i hamnen och tackade för mycket trevligt sällskap och nya kunskaper. (Bla fick vi lära oss ett sätt att slå en Pålstek riktigt snabbt och enkelt, utöver hur man riggar en spinnaker).

Nu på lördag planerar Domsands segelsällskap att ordna med en segeltävling. Vi får se om vi ställer upp. Chansen finns.

// Magnus

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s