Onsdagsrace #6

Idag var det säsongsavslutning för Domsands Båtsällskaps onsdagsrace.  Nästa klubbrace blir i augusti. Däremellan anordnas diverse andra race, eskaderseglingar etc. Väderprognosen hade pekat på ca 6 m/s och tilltagande molnighet för kvällen.

Det var Markus, jag och Micke som seglade ikväll och planen var att vinna med bra spinnakersegling. Båten riggades för spinnaker och vi hade lite diskussioner om vem som skulle vara rorsman och vem som skulle skota, för att vi skulle få ut det bästa ur varje gast.

Spärrblock, monterat ca 50 cm från aktern för att styra babords gejder till spinnakern.

Vi seglade ut en liten bit men fick snart veta att starten skulle gå en bit närmare land. Vi seglade tillbaks inåt land mot starten och låg en stund och väntade in startsignalen.

Den relativt svaga vinden (2-3 m/s uppskattningsvis) började avta än mer i väntan på start. Eftersom folkbåten presterar riktigt dåligt i svaga vindar jämfört med många moderna båtar började vi misstänka att det kanske inte riktigt skulle bli seger idag…

Startlinjen. I mitten startern med flagga för 5 min till start.

Efter startsignal blåste det till lite grand. Vi hoppades då mycket på att det efter kryssen till första bojen skulle blåsa tillräckligt mycket för spinnakern.

De andra båtarna kom ut en bit på Vättern före oss. Dä ute var det lite mer vind och ganska snabbt kryssade de sig bort till vändpunkten och några satte spinnaker & gennaker och var på väg tillbaks. Vi kom efter en stund ut dit där det skulle blåsa men väl där mojande det rejält. Typiskt!  Vi gled sakta fram i ca 0,5-0,8 knop och efter ca 1 timma var vi äntligen framme vid bojen (där de andra båtarna varit för ca 30 minuter sedan och vänt).  Då var det ingen vind alls kvar och drömmen om spinnakersegling var helt borta. Tävlingen avbröts också. Så nu blir vi garanterat sist även denna gång. Men vi hann iallafall med att se över riggen lite grand och spänna några vant som var alldeles för slappa… Kvällens segling var inte segling. Den var antiklimax.

Nu står hoppet till midsommarafton, då några vänner skall komma förbi för firande och en segeltur.

Som en sista avslutning kommer här en länk till Loopia som har en tävling där man kan vinna en ipod samtidigt som man stödjer kampen mot Aids i Afrika genom att länka sin blogg till dem.

// Magnus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s