Midsommaraftonssegling

På midsommarafton var det planerat en segeltur för vännerna Christian och Hannes som var på besök med sina familjer. Programmet var traditionellt upplagt med att fruarna plockade blommor och band kransar tillsammans med barnen medan de ansvarsfulla (!) männen var ute på sjön och roade sig. Dagen bjöd på ganska bra vind, ca 8-10 m/s vilket onekligen får folkbåten att prestera bra fart.

Christian, Hannes och Micke på midsommarafton

Fartmässigt var vi uppe i 6,4 knop på läns och 6,1 knop på kryssen. Stundtals var det även lite vågigt.

Hannes som själv i smyg drömmer om en träbåt (gärna en gammal tullbåt på en 8-10 meter) hade höga förväntningar. Vi seglade först läns och livet var toppen och kunde därför låta våra gäster avnjuta en kall pilsner dagen till ära.

Efter den efterföljande kryssen var det dock spruckna förväntningar som låg i luften. Hannes uttryckte sig att han var ”något besviken” på den nya hobbyn. Det han hade förväntat sig var en actionfylld sport helt i linje med downhill (cykel) eller motsvarande. Han tyckte mest att den action som bjöds berodde på en orutinerad besättning….

Christian som är något mer diplomatisk (och som redan för 10 år sedan  lärde ut Konfusius gamla visdomsord om att man aldrig skall ha några förväntningar på saker och ting, för då riskerar man att bli besviken) uttryckte  sig mer som att seglingen verkade vara trevlig, möjligen var det fel på vindarna eller vädret.

Något besvikna gav sig besättningen (och de två barlastande gästerna) åter till bryggan. I hemmet väntades därefter sillbuffé ch söta barn med blomsterkransar i håret. Dock så vilade Hannes’ besvikelse över middagen och framåt småtimmarna hade det klargjorts lite mer vad som han trodde skulle ske: Höga farter, än mer kraftigt lut (vi lutade väl som mest knappt 20-25 grader), med forsande vatten in i sittbrunnen och att åtminstone någon ur besättningen skulle falla över bord.

Det sista bestämde vi att vi skulle  simulera  från bryggkanten och så cyklade vi ned på natten för ett traditionellt Vätterndopp.

Midsommarnattsdopp i Vättern. KALLT!!!

Att påstå att Vättern är varm lagom till midsommar är helt fel. Efter en hel dag med kraftig nordlig vind är den allt annat än varm. Ca 8 grader uppskattades det hela till. Hursomhelst var vi inte i många minuter. Först en gång för ändamålets skull, därefter ännu en gång, då medföljande fotograf påstridigt hävdade att det behövdes en bild till med oss badandes för att bevisen verkligen skulle uppfattas som trovärdiga.

Hannes kände iallafall efter badet att just det där med att någon ur besättningen skulle falla över bord för att det skulle vara tillräckligt actionfyllt kanske inte var nödvändigt. Det var ju hursomhelst väldigt kallt, och man kunde  inte utesluta att det skulle vara någon av de burkande barlast-gästerna som skulle falla i.

Vi bestämde därför att vi skulle ta en ny segeltur dagen därpå, vilket ingen hade något emot. (Fruar och barn tillfrågades givetvis INTE, för då hade det ju inte blivit någon ny segeltur…)

// Magnus

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s