Sista semesterdagen-segling

Fredag idag. På måndag är semestern definitivt slut. Magnus lyckades få tillstånd att segla (2 barn) och jag (Mikael)  som har något lättare att få tillstånd kunde följa med (1 barn).

Det goa högtrycket som vi haft i några dagar hade visst bestämt sig för att dra vidare idag så vi fick nöja oss med duggregn och svaga/byiga vindar. Men ändå runt 20 grader i luften (och i vattnet).  Själva seglingen var som vanligt ganska behaglig, men rätt lugn. För att skydda kläderna från väta bytte vi om till enbart badbyxor, flytväst och skor (det visade sig vara snorhalt på däck utan skor). Magnus drack kaffe eftersom det inte fanns te att tillgå, inte illa!

Jag passade på att prova min knopmätare som jag baserade på ett litet kretskort jag och en kompis gjorde på mitt förra jobb. En AVR som genererar videosignal i mjukvara. Fixade in bilder på siffror och gjorde en funktion för att skriva ut dem samt snabbhackade ihop en algoritm som mäter paddelhjulsfrekvensen/hastigheten med glidande medelvärde under 5 sekunder och uppdaterar hastigheten en gång i sekunden.

AVR:en med kompositutgång för display (TV)

Tyvärr visade sig kalibrationen gjord i låg fart fela i hög fart och vice verca. Paddelhjulsvarvtalet är följdaktligen inte linjärt proportionerligt mot hastigheten. Får försöka föra in en överföringskurva/funktion i mjukvaran, men måste ut och köra med motor och gps nån dag för att kunna få fram kurvan.

Monitor för att visa vilka psalmer vi sjunger när vi seglar....!

På väg tillbaka passade vi på att kasta ankar vid stranden i Domsand och bada, vi var nästan ensamma. Vi provade magnus egenhändigt hopknopade ”repstege” som bestod av ett rep med 4 pålsteks-öglor på. Utan den hade vi aldrig kommit upp, men inte var det lätt med den heller. Kul att bada bredvid båten, stoppa in foten under och känna kölen och sen sätta ner foten på botten 30cm längre ner…

// Mikael

Bad från båten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s