GPS / Log

Jobbar så sakteliga på med vår log. Ibland får små roliga elektronikprojekt slinka emellan för att hålla ångan uppe. Ett sådant projekt var en enkel timer/tidtagare som man kunde nolla, avsedd att sitta på termosbryggaren på jobbet. Syftet var att kunna se hur gammalt kaffet är utan att behöva smaka på den potentiellt otäcka sörjan. Eftersom jag designade och layoutade kretsen slängde jag in ett IR-öga för fjärrkontroll och en TTL-serie-port.

Just serieporten visade sig ha vara en bra grej att CAD:a in när jag ett tag senare tog mig i kragen och gjorde ett litet kretskort till min GPS-modul. D.v.s. den frimärksstora kretsen närmast kontakterna på kortet uppe till vänster. De två kretskorten var mycket lämpliga att koppla ihop om man ändrade mjukvaran i kaffetimerkortet.

Knopmätarprototyp

Knopmätarprototyp

Läste på om NMEA-formatet och parse:ar fram hastighet och riktning. Så resultatet blev en liten prototyp-knopmätare som visar hastigheten i knop och om man håller in en knapp, riktningen i grader.

Cad:ar vidare på vår riktiga Log som ska ha en riktig pixeldisplay och en massa bra funktioner för tävlingssegling.

Finns det något intresse för ett utbyteskort till Silva 220/225? Man tar ur befintligt innanmäte och sätter i ett nytt kort och får därmed GPS-hastighet istället, med möjlighet för lite mer finesser än ordinarie kort har. Dock en smula begränsat eftersom den bara har en knapp.

// Micke

2 kommentarer på “GPS / Log

 1. Robert skriver:

  Skulle möjligtvis vara intresserad av nytt innanmäte till silvan. Hör av dig om det blir något av det!

  • Folkbåt S-210 skriver:

   Hej!
   Vi jobbar på det! Vi är inte så snabba, men har en prototyp på gång som innefattar GPS, accelerometer, Blåtannd, SD-kortplats etc. Detta för att kunna föra över data från logg till telefon eller dator. Det som är svårast är att hitta en lämplig skärm som är stor nog och klarar marina krav och som dessutom är enkel att kommunicera med /ej kräver grafikkort. De funktioner som vi idag har planerat in är bland annat Knopmätare (min, max, medel, momentan, förändring av hastighet (+ / – indikator vid små segeltrimmningar) Samtidig visning av aktuell kurs (Kompassfunktion) avdrift från låst segelriktling, LYS-beräkningsfunktioner för klubbtävlingar, Ankarlarm,, Hemmahamn, beräkningar av segling till fast koordinat utifrån genomsnittlig hastighet / raka kursen mm. Dvs en fullmatad logg med allt modernt till ett mycket rimligt pris. När vi har fixat fungerande prototyp inklusive formsprutad låda så tänkte vi skriva mer om det på bloggen och höra efter fler synpunkter från potentiella användare!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s