Motorstrul och avtagande vind….

Idag har det fixats och ordnats i trädgården under förmiddagen. På Vättern har det blåst 4-5 m/s i stort sett hela dagen. Jag och Marcus Källner bestämde oss för att ta en segeltur, vilket skulle ske ca 16.00, då vinden skulle avta efter kl 17.00 enligt Kustväderappen SSRS.

När vi skulle dra igång motorn för att tuffa ut ur hamnen så vägrade den starta. Lite komiskt, då båtgrannen frågade om vår motor funkade bra. -Jajemän, den startar alltid på första försöket sa jag.

Det gjorde den inte. Inte andra heller. Inte sjuttifjärde heller.  Vid det laget hade allt dessutom dubbelkollats ett antal gånger utan synbar orsak.

Vår motor, en Tohatsu 5 hk 2-taktare från 2005.

Vid sjuttifemte försöket gick snöret av.  Bara att sätta igång och meka. Vi hade med manual och lite originalreservdelar inklusive tändstift och dragsnöre. På en Tohatsu så ser det inte riktigt ut som vanligt där dragsnöret skall sitta, dvs inget jack i svänghjulet, utan en plastlåda som man måste skruva isär. Manualen går utförligt igenom hur man byter propeller, oljor och tändstift, men inte dragsnöre, trots att man skickar med ett extra! Finns inte ens en sprängskiss på detta!

Efter ca 45 minuter var allt på plats igen, men snöret är egentligen lite för kort och de sista 20 cm vägrar att rulla in sig… Något för Micke att ta hand om tror jag. Jag har liksom mer ansvar för trät på vår båt och Micke det tekniska….

Markus var skeppare idag. Hans första segling för i år!

Som man kan förvänta sig så var det i stort sett ingen vind när vi kom ut. Eller rättare sagt, Vågor fanns som var kraftiga efterdyningar av den nordanvind som legat på hela dagen och den avtagande vind som fanns var inte tillräckligt stark för att övermanna vågorna, så någon segling blev det knappt idag heller. Förutom de sista 50 metrarna då vi säkert gjorde 3 knop. Men då var det medvind och medvågs…

Det känns som om det inte riktigt är meningen att vi skall segla än….. Dessutom har det börjat läcka en del sedan vi spände upp riggen ordentligt. Inte bra.

Snart är det onsdagsrace…. Det är alltid något att se fram emot iallafall.

// Magnus

Detta inlägg publicerades i Segling.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s