Neddragna fall

Ikväll har avlastare monterats på rufftaket för att kunna dra ned fallen till sittbrunnen.

Principen är den att man via ett block på masten leder fallen fram till framkanten av rufftaket, där man låser fallen i en avlastare. Eventuellt använder man sig av linlöpare för att styra linorna på rufftaket. För detta behövs ca 15m storfall och 12 m fockfall.

Avlastare från Rutgerson för 8-12mm lina. Inköptes på kampanjpris från Benns för 500 kr mot ordinariepris 1400 kr!

Hela tanken med att dra ned fallen är att lättare kunna segla själv. Dessutom är det så att våra knapar på masten är gigantiska och i princip omöjliggör slagvändningar med ett större segel än en fock. Så, inför den nya, megastora genuan som beräknas komma till midsommar så behövdes denna uppgradering göras för att få bort knaparna från masten.

I samband med detta har även fallen uppgraderats. Det blev Dyneema som inköptes i Uddevalla. 10 mm för storfallet samt 8 mm för fockfallet. Hade lite tur även där med priset då 10mm vit såldes ut för 10 kr / m (!) och 8mm kostade 12 kr /m.  Även blocket som var ett 50mm 3 delat block med fiol köptes för 100 kr (Rutgerson) i samband med Benns kampanj. Det var billigare än Biltema!

Det färdiga resultatet. Monterat på vänster sida om ruffluckan. Längst till vänster fockfall, följt av storfallet. Den blå linan är för spirbom…

Tyvärr lyckades jag i samband med att falllinorna byttes, tappa ”upp” skothaken för focken upp till spridarna. Och därifrån ville den inte komma, hur jag än försökte. Så nu blir det besök i mastkranen igen…. Får väl passa på att montera Lazy Jacks fästen på masten i samband med det besöket!

// magnus (som nu inte seglat på en månad…)

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s