Montering av Lazy Jacks på folkbåt

Ikväll var det tänkt att vara onsdagssegling, men med 1m/s så blev det tyvärr inställt.

Micke och jag bestämde oss istället för att meka med båten. Vi började med att köra bort till mastkranen för att få ned fockfallet och för att montera Lazy-Jacks.

För den som vill montera egna Lazy Jacks på sin folkbåt  behövs följande: (Alla länkar går till billiga grejor på biltema utom de små blocken) som finns på Benns).

  • 2st 3 meter  långa 4-6mm linor med ett riktigt litet block monterat i ena ändan. (Förslag på block)
  • 4 st byglar, i vilket snören kommer fästas på bommen.
  • 2 st 6-10 meter långa linor.(längd beroende på hur man väljer att slacka på linorna. 6 meter räcker om man inte vill kunna reglera dem mer än det minsta nödvändiga.
  • 1 eller två knapar (och eventuellt ytterligare  några byglar för att kunna leda linorna på ett smart sätt under bommen fram mot masten. (läs mer om detta nedan).
  •  Rostfri skruv för montage.

Linorna med blocken monteras fast i spridaren närmast masten, så att blocken hänger ned . I blocken förs den andra linan in. Denna linas skall därefter fästas på två ställen i bommen, så att ett uppochnedvänt V bildas mot blocket.

100 cm från bommens bakkant monteras en ögla på varje sida lodrätt. I dessa binds linan fast. Den lina som går  på höger sida binds på vänster sida så att  linan hänger under bommen. På samma sätt binds den lina som skall vara på vänster sida fast på höger sida. Detta för att segelkappellet skall kunna sättas fast.

ca 75 cm från bommens framkant (mot masten till monteras de andra två öglorna . Dessa monteras inte helt lodrätt, utan med lite vinkel bakåt (ca 30 grader). Lutningen beror på att linan skall ledas framåt mot knap för att man skall kunna slacka eller spänna linorna, beroende på om bommen ligger ned eller står i klyka). Linan skall alltså inte bindas fast här, utan endast ledas igenom bygeln.  Även här gäller att den lina som är på höger sida skall gå under bommen och löpa genom vänster bygel och vice versa. Överskjutande linaa leds fram mot masten där den lämpligen binds ihop till ”en lina” och sätts fast i en knap längst fram på bommen. Tanken med detta är att man skall kunna slacka de bakre linorna (båda två samtidigt, i ett grepp) för att kunna lägga på ett hamnkapell på bommen och kunna sträcka upp dem ”centralt” vid masten när man har tagit bort hamnkapellet.

Vi köpte ett färdigt kit från Benns, mest för att det skulle bli av. Samma grejer från Biltema hade kostat oss max 200 kr.

Det finns en riktigt bra montageanvisning på deras hemsida, men måtten stämmer dåligt för Folkbåtens höga, smala segel, därav att jag rekommenderat andra mått än de man kan räkna fram. Idén med att dra fram linorna mot masten för en central regleringspunkt och möjlighet att slacka för hamnkapell har vi tyvärr själva kommit på i efterhand. -När det var dags att plocka ihop och lägga på hamnkapellet och vi hade två linor ivägen…. Gör inte den tabben själva, dvs kapa inte linorna innan allt är klart!

En bild från mastkranen när vi monterar de övre linorna för Lazy Jacksen. Det är Simon, men Folkbåt 759 som tittar upp! Han hade hamnvakt denna kväll!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s