Segling till Jönköping

Igår var det äntligen dags för en längre segling. Den kom spontant och slutade vid piren i Jönköping där vi passade på att ta en glass.

Det är ca 5 sjömil till Jönköping och turen tog 1 timma och 40 minuter dit i rak kryss. Vinden var sydvästlig, så det var raka spåret!

Eftersom det blåste bra, ca 6 m/s och mer i byarna så gick det i ca 5 knop hela vägen.
Det var riktigt kul att ha ett mer uttalat mål att segla till, särskilt när det går i bra fart hela vägen.

Mitt i sjön håller ett företag på och provborrar efter mineraler på Vätterns botten från en borrrigg. De hoppas kunna starta en järnmalmsgruva under Vättern.  Micke passade på att filma den på vägen dit.

Väl i Jönköping så lade vi till längst ut på piren. Det var endast några få båtar som låg längs piren denna dag. Längst in låg några stora bogserbåtar som tillhörde mineralletnignsföretaget.

Rödnäbba ligger vid Piren i Jönköping.

Eftersom vi skämtat om att vi skulle in till Jönköping för att äta en glass, var det inte mycket annat att göra. Piren härbergerar hela tre olika glass-leverantörer. GB, Sia och Mormor Magdas Glass från Taberg. Det blev den lokala leverantören Mormor Magda som levererade glassen. Vi tyckte nog båda att den inte var så smakrik som vi hoppats på. Är det för att den är ekologisk?

Mormor Magdas glass, Piren, Jönköping.

 

Efter glassen var det dags att bege sig hemåt igen.  Först seglade vi lite längs med Jönköpings centrala strandlinje (förbi järnvägsstationen).

Väl ute hade vi en skön slör och surfade fram på vågorna.


När vi efter ca 1 timma och 30 minuter åter kom till hamnen så blåste det rejält inne i hamnen! Det är första gången vi varit med om att det blåser i denna mycket skyddade naturhamn.

Vi pratade även lite med tjejen med Maxi 68:an som ligger bredvid oss i Domsand. Hon hade tydligen nattvakt i natt. Sen skulle hon & hennes kille segla hem båten till Stockholm. Vi var ombord och noterade att den var ”aningen” större invändigt. Lyxigt med ”sovrum” och ståhöjd!

Sammanfattningsvis hade vi årets bästa segleltur igår. Hela resan tog knappt 5 timmar, inklusive glassätande.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s