Under ganska lång tid har vi arbetat och tänkt ut hur vi skulle vilja ha den optimala loggen. Detta då displayen på vår Silva 225 inte fungerade.
Eftersom Micke är multi-kompetent inom elektronik & programmering och har ett komlett elektroniklab med bl.a utrustning för att fräsa egna kretskort, så var inte tanken alltför långt borta att själva produktutveckla en modern seglingslogg med alla tänkbara funktioner till ett vettigt pris.
Pris ja…. Visst finns det en hel del loggar på marknaden, men i vanlig ordning så utgår man från att alla som har segelbåt också har lust att lägga alla sina pengar på tillbehören. Vår tanke är att kunna erbjuda marknaden en riktigt avancerad logg sprängfylld med funktioner för ca 2000 kr.
Vad har då den ultimata loggen får hårdvara?
Jo, den baseras på en AT-mega 1284 processor (kanske inte optimalt, men det är den vi jobbar med nu…), använder sig av en avancerad GPS mottagare med god signalmottagning och dessutom kan den anslutas mot extern GPS mottagare i händelse att man vill ha instrumentet på en plats i båten där det inte går att få bra mottagning.
Vidare är tanken att den skall ha en rejäl skärm med ett mycket enkelt gränssnitt och möjlighet att själv designa vilka funktioner man vill ha synliga.
Kommunikation mellan loggen och t.ex en telefon sker via blåtand. Loggen sparar dessutom alla rutter och data på SD kort för att man enkelt skall kunna se alla sina seglingsrutter i ex. vis Google Maps / Google Earth. Tanken med detta är att man enkelt skall kunna ”tanka” data från loggen till sin telefon för att kunna gå igenom data separat, men det öppnar också upp för blåtandsstyrda trådlösa givare på båten för t.ex vattentemperatur eller liknande.
Accelerometer ingår också! Den behövs för ett antal olika funktioner, se nedan.
Ingångar för externa sensorer som t.ex vattentemperatur, lufttemperatur, ljudsensor, vindinstrument och traditionell skrovsensor för hastighet mfl skall självklart finnas. Antingen via blåtand eller via traditionell kabelanslutning.
Dessutom skall programvaran i loggen kunna nyttja alla dessa samtidigt för att ge tips på ex. vis bästa kryssvinkeln utifrån vindriktning och hastighet genom vatten!
Men det mesta är faktiskt en fråga om mjukvara….
Vad skall den framtida loggen klara av då?
Jo, här har vi tänkt oss möjligheten att köra Open Source, då vi tror att det finns fler duktiga programmerare där ute som med tiden kommer tillföra fler funktioner än de som vi har från början.
Så här tänker vi oss när det gäller funktioner:
När man kommer ned till båten för att ge sig ut på ex. vis en klubbtävling så visar loggen klockan. När båten börjar röra sig känner GPS’en av detta och startar automatiskt en ny ”trip”. Tanken är att årets totala rutttid sparas, så att man enkelt kan mäta totalt seglad distans per år och därefter kan se data för varje enskild trip.
Under aktuell tripdata kan man få se aktuell fart, genomsnittlig fart, högsta och lägsta fart, maximal lutning, aktuell lutning på båten, aktuell kompassriktning och seglad tid mfl. statiska mått.
Vi fortsätter med klubbtävlingen:
När man sen kommer ut till banan och man hör första skottet för tidsnedräkning slår man på nedräkningen (eller får den påslagen via ljudsensorn per automatik) och displayen börjar räkna ned med stora siffror så man ser exakt när starten går.
Har man varit duktig och lagt in koordinaterna för rundningsboj och start/mållinje bojar kommer man direkt se hur man ligger till i starten utifrån startskottet i form av tid efter start och vad detta innebär i förlorade meter utifrån sitt LYS etc.
Catchupfunktion:
Ser man att en medtävlande båt rundar bojen framför sig och undrar hur mycket efter man ligger gör man en ”tidtagning” tills man själv rundar bojen och beroende på sin egen båts LYS och framförvarande båts lys får man fram tiden man ligger efter och vad detta motsvarar i meter.
Loggen under segling:
Displayen visar aktuell kurs i form av en kompasslinje som ”rullar” i nederkant med stora siffror för aktuell kurs. Ovanför visas aktuell hastighet med plus och minustecken efteråt beroende på senaste minutens segling, om man ökar eller minskar sin fart. Man kan också se klocka eller aktuell seglingstid. Möjlighet att med ett enkelt knapptryck växla till ytterligare ”skärmvyer” med fördjupad information såsom plott av aktuell seglingsrutt, aktuella tripdata, tidtagarur etc är tänkt att finnas.
Med hjälp av den inbyggda GPSen har man möjlighet att lägga målpunkter som hemmahamn och andra målpunkter man tänkt segla till. Med enkla ”färddator”funktioner kan man då få fram fågelvägens avstånd mellan punkterna, beräknad seglingstid etc.
Med GPS följer också elektronisk kompass, baserad på rörelse.
Sammankopplade instrument
Vad vi förstått är det idagsläget inte tillåtet att koppla ihop instrumentinformation under tävling. Men för seglingsträning uppkommer flera intressanta möjligheter genom att länka ihop och presentera data för olika funktioner:
- Seglar man en bana på kryss så kan datorn räkna ut när man bör slå för att inte behöva göra extraslag för att klara av att runda en boj.
- Med information om riktning från GPS och aktuell fart samt den inbyggda accelerometern kan man få datorn att förelså vilken kurs som bör ge högsta fart respektive kortaste sträckan mot exempelvis en rundningsboj. accelerometern behövs här för att avgöra om båten ligger på kryss eller seglar läns.
- Med ett instrument som visar vindriktning får man även in information om man har skotat sina segel optimalt utifrån riktningen (GPS kompass samt hastighet), lutningen från accelerometern samt aktuell vindstyrka. (Vi tror iaf detta! Vi får väl se hur det blir med detta i praktiken).
Ytterligare funktioner som är enkla att göra är ankarlarm (varnar när GPS visar avvikelse från låst position), virtuell tävlingsbåt, dvs tävla mot sig själv om man seglar en bana som upprepas). Mfl. Det svåra är nog bara att göra dem enkla att använda.
Framtiden…
Möjliga framtida uppgraderingar på enheten är ett enkelt GSM modem som därmed kan varna om båten avviker från en position (GPS larm) och kanske mest intressant för oss träbåtsfantaster: Har man en elektronisk nivåvakt kan man få ett SMS vid eventuellt haveri på länspump om båten håller på vattenfylls!
Tanken är dock inte bara att loggen skall leva sitt liv i båten. Genom att länka samman insamlad information från exempelvis en klubbsegling och därefter analysera den via ett webgränssnitt på nätet (För er som orienterar, så tänker vi oss ungefär Winsplits) blir det än mer intressant:
Vad sägs om att efter en klubbtävling kunna göra jämförelser som ”om jag hade seglat en annan båt med andra egenskaper än min träfolka den aktuella tävlingen, hur hade jag placerat mig då?”. Denna typ av analys är möjlig att göra, liksom att plotta data på karta och se i om olika vägval helt enkelt var bättre än andra för olika båtar. Om inte annat så finns det mycket att lära sig genom att analysera sina egna seglingsdata.
Troligen kommer dock de allra flesta att mest cruising-segla och för dem är det ändå intressant att just kombinera olika instruments data och därmed få tips om man skall falla av några grader för att hitta den kurs som ger snabbast fart, eller få tips om när man bör slå för att nå en viss punkt och undvika extraslag. Och få alla sina data enkelt sammanställda för sin säsongs segling på ett enkelt sätt!
Hur går det för oss då?

Vår första prototyp till logg. Under skärmen sitter alla vitala kretsar. Måtten på hela enheten är de samma som för Silva 225
Jo…. Micke jobbar på. Vi kommer återkomma mer om detta ämne, men idagsläget finns det alltså en fungerande prototyp med GPS, accelerometer /gyro, CPU och display. Dock utan någon somhelst mjukvara, vilket betyder att vi troligen inte kommer ha en så här avancerad logg klar inom det närmsta, men högst troligt är att vi under segelsäsongen 2013 själva kommer segla med en basic-version av de funktioner vi beskrivit ovan.
Vi behöver dina synpunkter!
Har du idéer eller funderingar eller rent utav vill bidra med utvecklingen är du välkommen att göra av dig till oss. Vi behöver också feedback på vad som är viktigt att prioritera för den här typen av produkt. Vad behövs och vad är egentligen bara ”lull-lull”?
Maila oss gärna isåfall på förnamn@chroma.se (byt ut förnamnet till mikael elller magnus).
Hälsningar Magnus (& Mikael).