vårrustning 2013

Arbetet med båten kom igång sent i år.

Det var i och för sig inte så mycket som skulle göras, men ändå. En bidragande orsak har varit vintern. Vår hamn i Domsand var istäckt så sent som för några veckor sedan!

Det som är gjort än så länge är:

Kölsvinsmålning med Danboline. Görs varje år, men i år var det endast lite Ettan som skulle övermålas samt några missfärgningar. Inte mycket att orda om.

Sen har jag även lagt ett lager klarlack  (med pensel) till på sittbrunnens sarg. Men det blev så himla mycket rinn/gardiner av det så nu funderar jag på att vattenslipa och ta fram färgsprutan så att jag får perfekt resultat. 🙂

IMG_0095

Sen har vi även lagt ett lager lackfärg på däcket i år: (Bild nedan)

IMG_0158

 

Och slutligen har vi även slipat botten och tätat upp med Ettan på lämpliga ställen. vi hade en liten rännil från mastfotsområdet förra sommaren, som vi inte lyckades få bort. Kanske i år?

Det mest drastiska vi gjort är nog att byta bottenfärg till vit i år. Med vit vattenlinje så är vår tanke nu att lägga en svart snobbrand i vattenlinjens nedre kant för att få det att bli riktigt snyggt! Mer om detta (om det lyckas!) senare.

För målningen av botten körde jag med färgsprutan. Som ni ser har jag inte maskerat särskilt mycket, då sprutan inte ryker något nämnvärt (även om det var en del Xylenångor i luften efteråt). Det tog ca 40 minuter att lägga tre lager samt att blanda till dessa, för att gå från svart till vit färg enligt bilden nedan. Färgåtgång var knappt en 2,5 litersburk.

Bottenmålning 2013

En liten otäck upptäckt var att det minimala vattenläckage vi haft i ruffen visade sig vara värre än bara ett litet läckage. När vi kände efter med en knivspets visade det sig att trät var rejält mjukt och vått. Vi tog bort takväven (och underliggande, dåligt trä) tills vi hade torrt, friskt  trä och lät detta torka ut ordentligt för att därefter pensla med epoxi (för-vätning) och därefter fyllde vi alltihop med förtjockade epoxi (lim med glasbalonger iblandat, så det blir som spackel).

Knepet för att få lim-massan att stanna kvar på den något lutande utan är att helt enkelt tejpa med maskeringstejp över alltihopa och därmed hålla limmet på plats tills det härdat. Annars riskerar man ju att alltihop flyter ut.

 

rutten väv i tak

 

 

IMG_0157

 

Bilden ovanför visar INNAN vi tejpat över epoxin.

Nästa steg är att slipa och spackla in samma höjd som väven och därefter måla över allt samt resterade del av rufftaket med vit färg igen.

Hälsningar Magnus och Micke

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s