Mastfotsrenovering

Vi har haft en liten läcka någonstans från mastfoten som vi aldrig lyckats täta med ettan.

I helgen plockade vi bort vår gamla mastfot, som var en rostfri låda i vilket mastfoten monterades och justerades in med träklossar för rätt lutning av masten. Det visade sig då att den delen av mastfoten som stod på kölplankan bestod av högkanten på 2mm plåt. Mastfoten såg ungefär ut som ett H sett från aktern. Dessa nedstående ”ben” från H:et tryckte precis i skarven på sidan av kölplankan, vilket betyder att när vi spänt upp masten rejält så har H:et tryckt isär kölplankan med spunningen och därmed möjliggjort att vatten kommit in.
Tror vi…

Nu har vi iallafall nya idéer. Rådvilla som vi var efter demonteringen så tillfrågades Markus, som kom men en genial, men enkel lösning på problemet.

Vi kommer nu att montera en U profil i stål mellan bottenstockarna och även tillverka en ny bottenstock precis under den punkt där själva masten kommer stå i  U profilen. Denna nya bottenstock blir av ek och kommer vara ca 3mm under själva U profilen, för att inte all kraft skall komma på en punkt (rakt under), utan även fördelas mellan de två andra bottenstockarna när masten är inspänd och därmed stålprofilen trycks nedåt.

Positivt är att trät var friskt och fint under mastfoten, men med tanke på att det var trärent där och delar av de gamla bottenstockarna var vitmålade, så har den nog suttit där i rätt många år… En trettio år eller så…!

Mer bilder kommer, allteftersom arbetet fortskrider.

 

Här satt mastfoten. Nu blir det en U profil i stål som monteras uppepå bottenstockarna.

Här satt mastfoten. Nu blir det en U profil i stål som monteras uppepå bottenstockarna.

 

PS: Vi har även passat på att lägga ett andra lager med linoljefärg i helgen… Det blir väldigt fint!

//Magnus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s