Nivåbrytare som fallerar

Vi är snart inne på vår tredje eller fjärde nivåbrytare till länspumpen sedan vi köpte båten. De vi har haftverkar ha en livslängd på ca ett år.

Gör vi fel på något vis?

Det vanligaste felet är att de inte slår till trots att de ”flyter upp”, den vi har nu verkar inte slå ifrån riktigt när den ”faller ner”.

Vi hade en gammal liggande som vi öppnade med ett stämjärn. Jag trodde att det var själva kulan som låg an mot metallbleck och slöt/bröt kretsen, men för just denna nivåbrytare var det en microbrytare inuti, där kulans tyngd tryckte ner respektive släppte microbrytarens spak.Isärplockad död nivåbrytare

Som ni ser är det uppenbara felet att det kommit in fukt som fått kopparen att ärga utanpå microbrytaren och högst troligt inuti också.

Vi har haft långt gångna planer på någon form av mer robust sensor. Helst något utan rörliga delar. Kapacitiv mätning av vattennivån är en idé och att mäta avståndet till vattenytan i kölsvinet m.h.a. ultraljud eller IR är andra idéer.

Det som lockar mest just nu är någon form av kapacitiv mätning (två metallbleck som sitter parallellt vertikalt i kölsvinet). Med detta skulle man inte bara kunna avgöra om båten behöver länspumpas eller inte, utan även kunna veta exakt vattennivå, på så vis skulla man enkelt kunna ställa vid vilken nivå pumpen ska starta och stoppa. Då kunde man även ha ett ”sväll-läge” efter sjösättning där man har mer vatten än vanligt i kölsvinet.

Detta inlägg postades i Segling.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s