Träbåtsvård

På den här sidan kommer vi försöka samla alla tips kring träbåtsvård man kan hitta, liksom länkar till bra att ha saker när man tar hand om sin träbåt.

Träbåtsmaterial:

Epoxy

Mitt första tips blir en leverantör av mycket högkvalitativ epoxy till ett suveränt pris. Det är MD komposit i Norrköping som erbjuder märket Ebalta Epoxy, som vi har goda erfarenheter av i träbåts-sammanhang.  Firman är mycket seriös och har fin support. Vänder sig dock i första hand till företagare som är kunniga inom den här typen av produkter. Ring och prata med dem!       http://www.mdkomposit.se/

En annan firma som har bra epoxy och även en del info om hur man jobbar med epoxy på träbåtar är Epotex.

Färgpigment och Linoljor

Gamla träbåtar skall ju självklart behandlas med linolja, som skall vara kallpressad och rå osv. Men vart får man tag på allt som hör till, som t.ex Zinkvitt, som man kan ha i som rötskydd osv. Ett ställe som har en webshop med ett gigantiskt utbud av färgpigment och annat en kulturhantverkare kan tänkas behöva inom måleri och linoljefärger är Ottossons Färg: http://www.ottossonfarg.com.space2u.com/shoppen/index.php

Colean

Om man någon gång skulle tröttna på att skrapa och vårda sin träbåt varje säsong så finns det faktiskt en evighetslösning. Jag pratar förståss om Colean, som är en slags fernissa som är 100% UV- stabil och som man i princip endast lägger på en gång (nåja, den skall läggas i fem lager vått i vått när man väl gör det!). haken är förståss att det inte är alldeles billigt. Det finns en svensk importör Eurocoating och en tysk site som heter Toplicht som säljer den.  Colean kan även användas till att täta sprickor i rufftaket eller liknande.Tips om det kan hittas här.

Däcksfärg

Vill man komma billigare undan än de etablerade färgtillverkarna så kan jag rekommendera Bojens färghandel i Stockholm när det gäller t.ex. däcksfärg. De blandar en egen som de säljer under märket Bojens. Bra pris och utmärkt kvalitet.

Segeltrim

För alla oss som ”kan segla” men inte får ut max av båten i alla lägen kan det vara bra med handfasta tips och råd kring segeltrim och annat som gör att man seglar bättre. Detta har Gransegel sammanfattat i en riktigt fin bok som kort och gott heter Granboken. Den finns på webben som PDF alldeles gratis. Läs Granboken här!

Borttagning av mögel /jordslag
Det är nog omöjligt att inte drabbas av svartmögel /jordslag förr eller senare på framförallt textiler när man har båt. Att få bort fläckarna med vanliga rengörningsmedel är nära nog omöjligt. Själv har jag försökt med allt som fanns hemma utan knappt synligt resultat.  Därför blev jag såklart väldigt nöjd när jag hittade Hempel Mildew Remover, som man kan köpa /beställa på Mekonomen. Flaskan kostade 184 kr för en liter, men det var bara att skrubba lite med några droppar och en borste så var allt mögel borta, utan skada på textilen. Riktigt bra medel! Finns även på Sea & Sea fö169kr.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s