HVLP Sprutmålning

Sprutmålning med HVLP färgspruta

Av Magnus Juvén.

Erfarenheter av Earlex Spraystation och Fuji Mini-Mite stage 4.

Earlex Spraystation 5000

De senaste åren har det kommit flera konsumentinriktade färgsprutor av en ”ny” typ som kallas för HVLP sprutor. Dessa skiljer sig mot de traditionella, kompressordrivna sprutorna genom att de har en hög volym luft under lågt tryck (de kompressordrivna sprutorna har en låg volym luft men under mycket högt tryck).

Finessen med detta är att man i stort sett helt eliminerar färgdimman och att man därför i princip kan stå klädd i kostym och spruta mer eller mindre utan skyddstäckning. Faktum är att det nästan funkar så bra.

De sprutorna som finns att köpa på byggmarknader (t.ex. Bosch PS55 & PF 65) eller jula / biltema är av steg 2 -typ. Dessa är ganska klena och är egentligen inte gjorda för finmålning. Dvs är syftet att få pianolack och toppresultat på nya köksluckor så är dessa generellt sett för klena. De är just konsumentsprutor gjorda för att sprutmåla staket, lister, snickerier etc där ett absolut toppresultat inte är målet. Detta är lite av en kontrovers då HLP från början just används för detta, att få ett riktigt bra resultat på små ytor, särskilt inom billackering.

Bosch PFS 105 E

När jag köpte min första färgspruta i början av 2011 tittade jag mycket på Boschen, men då alla munstycken och hela sprutan är i plast så valde jag bort den, då plasten inte är lämplig för lösningsmedelsbaserade färger. Man kan tyvärr heller inte byta munstycken på Boschsprutorna eller andra billiga sprutor. Detta är viktigt då olika sorters färg kräver olika munstycken.

Detta har att göra med viskositeten på färgen. En grundolja som nästan är som vatten i konsistensen har låg viskositet och denna kommer alla typer av färgsprutor att orka spruta oavsett styrka på motor. För tjockare färger är det dock värre. Där vill man ha en så fin färgdimma som möjligt (i HVLP sammanhang kallar man färgdimman för atomisering). Då behöver man oftast ha en finare nål och mindre munstycke för att uppnå detta samt en kraftigare spädning av färgen om man inte har en väldigt kraftig turbin (dessa kostar från ca 4000 kr och uppåt enbart för turbinen).

Standardmunstycket på HVLP sprutor är ca 1,5-2.0 mm stort med en lika stor nål som stänger munstycket). För färg med mycket låg viskositet (vattenliknande) betyder det att man får alldeles för mycket färg och därmed mer får ett fint regn snarare än en fin färgdimma. För de allra flesta vardagliga behov (lack /fernissor, snickerifärger etc är det ofast tillräckligt för ett bra till måttligt resultat. (Bra är här köksluckestandard och måttligt är ”hemmamålat penslat”)

Slutligen föll mitt val på en engelsk färgspruta som heter Earlex Spraystation 5000. Denna spruta har en turbin (fläktmotor) som är av steg-2 typ men med en riktig färgspruta i aluminium (och rostfria detaljer) med möjlighet att byta till olika munstycken. Olika webforum och recensenter har rankat denna som förvånansvärt bra för vad den kostar (ca 2-2500 kr). Tyvärr finns det ingen svensk återförsäljare så jag fick köpa min från England och byta stickkontakten.

Efter att ha sprutmålat ca 100 kvm furutak och furupaneler (pärlspontsväggar) och ett antal olika möbler, hyllor, sängar, pinnstolar och andra snickerier samt diverse målningsarbeten på min träfolkbåt har jag en hel del erfarenhet av vad den här sprutan är lämplig för.

Earlex Spraystation 5000

Tekniska fakta: Steg 2 turbin, ca 2,2 psi. 650W ”taper fan” motor.

Sprutpistol med konstant luftflöde (ej non-bleeder). Helt i aluminium /rostfritt med utbytbara munstycken. Behållare rymmer ca 1 liter färg. Underliggande kopp med invändig teflonbeläggning för mycket enkel rengörning. Ca 4 meter slang och 1,5 m elsladd.

Reglage för färgmängd samt sprutbild (oval lodrätt, oval vågrätt och punkt)

Sprutar bäst på ca 10-25 cm avstånd.

Pris ca 2000 kr för turbin och sprutpistol. Frakt ca 300 kr från England.

 Färgtyper som är lämpliga:

Olje /lösningsbaserad färg

Alla typer av oljebaserade färger (och klarlacker/ fernissor)där spädning sker med alifatnafta, terpentin eller liknande klarar den här sprutan av att ge ett mycket gott resultat. Dvs inga rinn eller flammor, apelsinskal eller andra problem. Sprutan klarar även av att lägga underwater primer och bottenfärg till båtar med ett utmärkt resultat. (spädes här med alifatnafta, Xylen och liknande enligt tillverkaren).

För all sådan typ av lackering så kan man förvänta sig att få ett precis så bra resultat som proffsen. Tidsbesparingen är mycket stor (minst halva tiden och ännu mer om det är många detaljer) och dessutom är det väldigt roligt!

Färgmärken jag prövat här är Hempels bottenfärger och primers, Fluggers oljebaserade spärrgrundfärger och oljebaserade snickerifärger (t.ex Flugger Classic), Jotuns oljebaserade snickerifärg Lady mfl.

Förklaringen till de goda resulaten ligger nog i att oljebaserade färger har längre öppettid (tid innan ytan torkar till) och bättre utflytning jämfört med t.ex vattenbaserad akrylatfärg samt att den varma luften från sprutan får naftan att dunsta tillräckligt snabbt för att det inte skall uppstå rinn samtidigt som det inte uppstår torrsprut.

Vattenbaserad färg

Mindre bra resultat får man när man lackar med ”vanlig” vattenbaserad snickerifärg (akrylat, akrylat-latex) t.ex. Beckers snickerifärg Aqua Elegant, eller Nordsjö Ready. Beckers Fönster och Snickerifärg (alkydbaserad, vattenspädbar färg), Byggmax Alpina snickerifärger & Caparols vattenbaserade snickerifärger är de jag prövat.

Det är inte så att det inte går att lackera, utan problemet är att man tvingas späda färgen ganska mycket (ca 20-30%) och då håller färgen inte riktigt ihop när den väl kommit ut ur sprutan. Det blir rinn som man sedan får skrapa med rakblad eller färgskrapa. (Detta gäller endast lodrätta ytor. Låter man t.ex en kökslucka ligga ned är det toppresultat även med vattenbaserade färger). Detta är främst ett problem på ytor som redan är målade och då särskilt med ”blank färg”, dvs färgen får inget riktigt fäste.

Biltema oljebaserad Snickerigrundfärg

Rinn får man särskilt om ytan tidigare är klarlackad eller målad med en annan färg. Likaså om man schellackerat kvistar på furu. Ett annat problem som jag tyvärr har upplevt alltför mycket är att de vattenbaserade grundfärgerna gärna tar upp missfärgningar från furuträ eller underliggande färger (även om man tvättat med målartvätt innan). Den enda lösningen mot detta är att använda en oljebaserad snickerigrundfärg (finns billig på Biltema!) för att ej få genomslag eller rinn. Man sparar dessutom in på schellack på kvistarna med oljefärg. De vattenbaserade spärrgrunderna klarar tyvärr inte genomslag trots fin reklam om att de skall detta. Dessutom måste man ändå gå över med schellack på kvistarna med vattenbaserad sprärrgrund och då rinner det ohämmat på dessa ”blanka” fläckar.

För att få ett bättre resultat med Earlex sprutan för akrylat-latex (vatten) baserade snickerifärger har jag kommit fram till följande:

1. Att ha en längre slang (luften från sprutan är för varm, framför allt vid längre tids lackering, vilket resulterar i att färgen blir alltför viskös /lättflytande). En längre slang kyler luften mer och problemet minskar därmed med rinn. Slang kan man ta vilken som helst mer eller mindre.

2. En mindre nål & munstycke, för att få en finare dimma och kunna lägga fler tunna lager och därmed undvika rinn. Munstycken finns att köpa av tillverkaren för ca 2-300 kr.

3. Se till att man arbetar i en mycket välventilerad lokal. Rinnen uppkommer efter ca 30 minuter, då luften ej kan absorbera mer luftfuktighet från färgen. Har man alla dörrar och fönster öppna blir det mindre rinn.

Om man sprutmålar nytt trä med vattenbaserad snickerifärg så får man väldigt sällan rinn, då trät suger upp vattnet i färgen, vilket gör att nytillverkade möbler etc får ett fullgott resultat med Earlex sprutan även på lodrätta ytor med vattenbaserad färg.

Tillbehör som är bra att ha:

 • Vid sprutmålning skall man ha en halvmask. Själv har jag en Sandström med kolfilter vid all målning. Den tar bort alla ångor från lacknaftan och det är inga problem att sprutmåla en halv dag med oljebaserade färger. Billigare alternativ finns på Biltema.

Biltema halvmask

 • Skyddsglasögon är lämpliga vid målning över huvudet eller vid stora projekt, då det ofrånkomligt blir en del färgdimma /sprut i luften.
 • Man blandar också rätt mycket färg. Då kan trästickor från Biltema vara bra att ha att röra med. Faktum är att när man väl köpt ett paket har man hundra användningsområden för dem!
 • Skyddsplast för maskering från Biltema är också toppen.
 • Beckers penseltvätt (Eller Biltemas motsvarande) + Diskborste. = Mycket enkel rengörning framför allt av oljebaserade färger.

Spädning av färg:

Att späda färgen är lite av en konstart i sig. Till de flesta sprutor följer en viskositetskopp med. Till Earlexsprutan är det en Ford #4

Viskositetskopp

plastkopp. Man fyller den med färg fullt upp och tar sedan tiden hur för färgen att rinna igenom. För Earlex sprutan funkar det upp till ca 50-60 sek vilket är relativt sett bra. Då är färgen som grädde ungefär. Nackdelen är att sprutan då är lite för klen för att orka mata stora mängder färg. Det tar helt enkelt ganska lång tid att lacka med så hög viskositet. Själv brukar jag späda färgen tills den är som standardmjölk ungefär, dvs inte riktigt som vatten utan något tjockare. Det blir ca 1,5 -2 dl vatten till ca 6-7 dl färg. Dvs 20-30% någonstans. (Detta gäller exempelvis Beckers Elegant Aqua snickerifärg. För färger som Flugger Classic oljebaserad snickerifärg behövs det något mindre mängd med alifatnafta. Akrylatbaserade utomhusfärger funkar bra med ca 30% spädning.

Själva lackeringen:

När man fyllt sprutan till ca 85% med färdigspädd färg justerar man in munstycket till rätt sprutbild. (Själv föredrar jag att ha en lodrätt sprutbild). Därefter brukar jag lacka alla svåråtkomliga ställen (T.ex. undersidor på möbler). Slutligen målar jag huvudytan (t.ex. en bordsskiva) sist och försöker i möjligaste mån ha den vågrätt.

Normalt sett lägger jag 2 lager grundfärg om det är vattenbaserat (med 6-12 h torktid emellan). Favoriten är Beckers snickerigrund samt Byggmax Alpina vattenbaserade snickerigrund. Alternativt Fluggers ISO spärrgrund (vattenbaserad). Mängden färg jag lägger på är täckande, men inte tjockt täckande. Därefter skrapar jag eventuella rinn med rakblad  eller färgskrapa och sicklar eller sandpapprar alla ytor lätt för att få bort eventuella firberresningar. Därefter lägger jag 2 slutlager med slutfärgen om den är vattenbaserad (T.ex. Beckers Elegant) med ca en natts torktid emellan. Här lägger jag helt täckande lager, så tjockt att färgen flyter ut väl. Det är en fin balansgång mellan täckande så det flyter ut och täckande så det börjar rinna direkt.

Med oljebasearde färger räcker det oftast att lägga 2 till 3 lager av slutfärgern direkt (dvs man slipper grundfärg / spärrgrund). Första lagret läggs lite tunnare liksom det andra lagret.Sista lagret läggs så tjockt att färgen täcker och flyter ut något. Sen får man vänta ca 1 vecka innan möblen är så torr att den kan användas.

Hantering av rinn, vattenslipning (nytt 2013)

Efter att ha arbetat en hel del med sprutlackering på hobbynivå så har man lärt sig en del ”läxor”.   En av de viktigaste är att man inte är en bra lackerare om man inte också är en bra polerade. Jag har tidigare nämnt att man kan skrapa rinn, men denna metod kan lämna små repor efter sig. Det mest effektiva sättet jag känner till idag är att vattenslipa rinn, gardiner och liknande med Biltemas 800 papper eller högre. Metoden går mycket snabbt och ger ett närmast perfekt resultat. Är det sistalagret man lägger kan man ibland få vissa matta partier i en halvbland till bland färg, och då går det ofta bra att polera med lite hederlig bilpolish.

Så här gör jag vid vattenslipning. Jag kör med Biltemas finaste vattenslippapper och har även några med upp mot 1500 korn, men märker egentligen ingen större skillnad.

1. Lägg slippappren i blöt innan, så att de är genomvåta.

2. Spraya med en vanlig blomflaska ordentligt på det område som skall våtslipas.

3. Se till att ha ordentligt med vatten på slippappret och polera med hjälp av en vanlig slipkloss med vattenslippappret på rinnet eller gardinen eller mellanlagret. Spraya med blomflaskan undertiden. Spraya både ytan och slippappret, så att det ”spolas rent”.

4. Torka torrt och bort med vanligt papper.

5. Har ytan blivit tydligt matt så kan kan polera med vanlig bilpolish. Själv använder jag Sonax bilpolish. Ytan kan då uppfattas som lite väl blank efteråt. Men står  möblen några dagar i ett vanligt rum med lite solljus så försvinner det ”överblanka” av sig själv och möblen blir perfekt. Har pianolack finish på många möbler jag lackat tack vare att jag gärna mellanslipar med vattenslippapper vid något tillfälle och därmed får fantastisk fin finish.

Vattenslipning som mellanslipning blir visserligen lite blött, men går avsevärt fortare och håller lokalen betydligt renare än att gå på med vanlig slipmaskin. Vattenslipning sätter heller inte igen slippappren, vilket gör att man ofta klarar sig på ett enda slippapper för en hel möbel!

Rengörning av sprutan:

Pensel- tvätt

Normalt sett tömmer jag ur all kvarvarande färg ur behållaren och sköljer ur eller torkar ut resterna. Därefter fyller jag på med lite lacknafta eller penseltvätt och skakar runt. Sen sprutar jag ut det ur sprutan. Därefter brukar jag (som är preussisk pedant och älskade materialvård i lumpen) plocka isär sprutan och borsta med diskborste och penseltvätt samt dra ur med piprensare på svåråtkomliga ställen. Därefter fettas nålen in och även gängor etc. Rengörning brukar ta ca 20 minuter.

Slutsats:

Earlex Spraystation 5000 är en fullt tillräcklig färgspruta för de som kommer att lägga klarlack / fernissa + bottenfärg på sin träbåt en gång om året eller lackerar snickerier någon eller några gånger om året. Professionell kvalitet uppnås nästan alltid direkt utan rinn eller andra problem med färger som är oljebaserade. För vattenbaserade snickerifärger blir det merjobb med rinn och fiberresningar på nytt trä. För oljning av terasser etc är sprutan vaninnigt bra. 30 minuter för att olja in en 100 m² stor terass inklusive staket! Jag har inte testat att sprutmåla med rena latexfärger (oftast väggfärg inomhus). Dessa sägs generellt kräva en kraftigare turbin än steg 2 men troligen går det alldeles utmärkt att späda och köra.

Ur ergonomisynpunkt tycker jag själva sprutpistolen fungerar mycket bra. Lätt och smidig i handen och sprutbilden är förutsägbar, vilket är viktigt för att minimera torrsprut. Ljudet från turbinen är inte mycket att orda om. Tystare än kompressor. Den låter som en dammsugare och det är i princip vad det är. Hörselskydd är dock att föredra.

Själva turbinenheten har ett bra fack för upprullning av slangen och även en vinda inbygd för strömsladden. Ett enkelt filter att rengöra med vatten då och då gör underhållet enkelt. Men det viktigaste är nog att det finns en dedikerad plats att ställa sprutan, vilket är guld värt när man skall flytta på material man håller på att måla etc.

Eftersom jag har haft ca 1 sprutmålningsprojekt per vecka sedan jag köpte den så har jag nu bestämt mig för att uppgradera till en betydligt mer avancerad spruta. Det blir en Fuji Mini-Mite Stage 4 med diverse tillbehör. Även dessa måste importeras då det inte finns någon återförsäljare i Sverige. Priset i England ligger på ca 6-7000 kr för ett komplett kit inklusive frakt.

Fuji Mini-Mate Stage 4

Fuji Mini-Mate Stage 4

Steg 4 turbin med 7,5 meter hi-flex gummislang. Mässingskopplingar.

Underkoppsspruta XPC med justering av luftmängd, färgmängd, sprutbildsfokus och steglös justering av sprutbild.

Klarar alla typer av färger, även outspädda akrylatfärger.

Jag kompletterade färgsprutesystemet med 2 meter extra ”lättslang” för att kunna kyla färgen ytterligare några grader och så köpte jag även till ett steg mindre munstycke + nål.

Pris ca 5 500 kr för turbin och sprutpistol. Ca 300 kr per extra munstycke och 300 kr för lätt kylslang. Frakt ca 500 kr från England.

Huvudsyftet att köpa en ny färgspruta var att jag främst lackerar möbler, då möblesnickeri är en av mina stora hobbies. De snickerifärger som finns idag är främst vattenbaserade och det börjar även bli lite svårare att få tag på billig och bra oljefärg. De vattenbaserade färgerna är betydligt tjockare och tål inte att spädas i samma utsträckning som lösningsmedelsbaserade färger. I valet och kvalet mellan steg 3 och steg 4 turbin valde jag den kraftigare, då man aldrig kan ånga att ha mer kraft att ge vid riktigt tjocka färger.

Första testet:

Det första jag bestämde mig för att lackera var ett vitrinskåp i furu. Jag spädde ned vattenbaserad snickerigrundfärg till ca 30 sekunder, enligt manualen och började lacka. Färgsprutan är oerhört kraftig vid såpass utspädda färger, iallafall jämfört med Earlex-sprutan. Var man oförsiktigt blåste man nästan bort den just påsprutade färgen. Nackdelen var också ganska omedelbar: en alltför atomiserad färg som gav rejäl färgdimma, något som jag egentligen aldrig upplevt med Earlexen.

Färgskrapa perfekt att hyvla rinn med (Vattenslipning ger dock bättre finnish).

Fuji-sprutan har ett antal inställningsmöjligheter. När dessa justerats rätt (framför allt sänka luftmängden) visade det sig att färgdimman som sprutan ger är så sönderdelad att det nästan var svårt att se var man målade, iaf på tredjelagret. Med så nedspädd färg som 30 sec så gav även denna spruta en hel del rinn. Dessa skrapades enkelt bort dagen efter med en standard färgskrapa.

Det sista färglagret bestämde jag mig för att lägga med fönster & snickerifärg av den nya vattenbaserade alkyd-typen. I det här fallet Byggmax Alpina Fönsterfärg. Även Beckers Fönster och snickerifärg är av samma sort. Denna spädde jag endast ca 3-5% för att få lite bättre utflytning. Dvs rejält tjock, ungefär som majonäs…. Det var inga som helst problem för sprutan och med nedställd färgmängd och uppskruvad luftmängd så atomiserades färgen till en fin dimma som resluterade i en fin slutyta. De få rinn jag nu fick har mer att göra med att jag sprutat för mycket färg och inte på färgen eller sprutan… Det kan jag leva med.

Helt klart så har Fujisprutan en något högre instegströskel för att få bra resultat jämfört med Earlexen. Med Earlexen fick jag perfekt resultat direkt, utan någon direkt tidigare sprutlackeringskunskap. Med Fujin behövde jag  delvis lära om från det jag lärt med Earlexen  för att kunna hantera sprutrörelserna som var mindre förlåtande pga kraftigare effekt, (Sprutan gave mer färg per sekund som var mer finfördelad = svårare att se). Även erfarenhet av att späda färg och justeringar av olika inställningar på sprutpistolen krävs för att få ett bra slutresultat.

Sprutmunstycke med nål och luftmunstycke

Vad gäller ergonomi kan man säga att Fujin är minst lika skön att hålla i under längre tid som Earlexen. Eftersom Fujin är non-bleed, dvs den blåser ingen luft när man inte håller in avtryckaren så finns möjligheten att få ett dammfriare slutresultat.

Överlag är helhetskänslan på materialval och konstruktion mycket hög. Men så är det också proffsutrustning.

XPC sprutpistol med olika inställnignar

En sak som jag märkte direkt är att sprutan är något enklare att göra ren. Då slangen är rejält längre (inklusive de 2 extra metrarna jag köpte till) så är luften sval och därmed så torkar färgspill på sprutan inte så ”hårt” och det är klart lättare att rengöra. Även materialet är slätare (chromat) på Fujisprutpistolen.

Några ord om ljudnivå…

Fuji har särskiljt sig lite som HVLP tillverkare genom att utveckla flera modeller med olika ljuddämpning. Jag valde dock deras standardturbin och den låter inte särskilt högt. Som en dammsugare ungefär… troligtvis så finns det ingen större anledning för en vanlig hobbyanvändare att välja de tystare modellerna. Kan tänka mig att om man målar i en yrkesmiljö, t.ex. på en byggarbetsplats där det finns många andra yrkeskategorier som springer så kan det vara värt att välja en av de tystare modellerna. hörselskydd behövs nog ändå för att må bra under längre tids användning.

Slutsats:

Fuji Mini-Mate Steg 4 med xpc sprutpistol är en avancerad färgspruta med kapacitet att spruta outspädda akrylatfärger med gott resultat. Den är relativt tyst och skön att hålla. Genomtänkta detaljer och materialval borgar för lång livslängd och enkelt underhåll /rengöring. Gott om tillbehör gör att man kan växa med verktyget under lång tid framöver. Sprutan kräver något mer av användaren vad gäller teknik och erfarenhet. För de som främst lackerar de moderna vattenbaserade akrylatfärgerna, t.ex. snickerifärger mfl så är den här sprutan mycket lämplig. Turbinen är mycket kompakt, ungefär 30*30*30 cm, vilket gör den synnerligen portabel och enkel att förvara.

Uppdatering 2021:

Med tiden har jag fått en hel del frågor om vad man skall välja för Minimite och vilka munstycken som är lämpliga att köpa till etc.
Mina råd är följande:

 • Välj en med överliggande kopp om du skall köpa idag. Detta då det ofta blir några deciliter färg kvar i den underkoppen som inte riktigt går att få ut om man t.ex. lutar sprutan mm.
 • Standardmunstycket som följer med gäller för de vanligaste lackfärgerna. Skall man välja till något munstycke så är det min erfarenhet att det är en storlek större som är relevant, såvida man inte avser att lacka mycket med bets, för då är standardmunstycket lite stort. Jag har alla storlekar och har hittills endast använt mig av standard och en storlek större.
 • Välj Stage 5 om du har råd. Ju mer kraft ju bättre resultat. Känner ibland att man hade önskat ytterligare lite effekt för framför allt färger som inte riktigt tål att spädas ut så mycket att de funkar fint i sprutan. Mer kraft gör att man kan köra med tjockare färg.
 • Lacknaftabaserad färg är bäst enligt mig. Enklast och mest felsäkert.  De nyare oljebaserade lackfärgerna funkar OK också men var försiktig med spädningen. För mycket vatten får dem att rinna också!
 • Kvalitetsmässigt så har framför allt förlängningslangen slitits med åren, (tejpad numera på många ställen).
 • Man behöver ett extra kit med silar samt packningar med tiden.

Man behöver också vara införstådd att färgen värms upp av luftflödet som blir rätt varmt efter ett litet tag. Då förändras viskositeten på färgen och den spädning som kändes perfekt när man började rinner efter ett en stund.
Pröva gärna att lacka utomhus och gärna i minusgrader. Funkar riktigt bra med vattenbaserad färg, där den torra luften får färgen att dunsta torr och sitta kvar utan rinn förvånansvärt bra. OBS måste såklart vara vindstilla. Själv har jag lackat i carport vintertid bland annat.

Jämförelse mellan Earlex och Fuji

Earlex Spraystation 5000:

Positiva:

 • Mycket enkel att komma igång med.
 • Mycket lite färgdimma /översprutning.
 • Smart turbin med praktiska funktioner
 • Bra kvalitet på sprutpistol med möjlighet att byta olika munstycken etc.
 • Prisvärd och portabel

Negativt:

 • Svårt att få bra resultat med de nya vattenbaserade snickerifärgerna då sprutan ej är tillräckligt kraftig och därmed behöver färgen spädas med risk för rinn.
 • Alltför varm luft till sprutan pga kort slang, vilket kan leda till torrsprut vid vattenbaserade färger.
 • Konstant luftflöde även då avtryckaren ej hålls ned. Kan vara bekymmer med att man blåser upp damm.

Fuji Mini Mate med XPC underkoppsspruta.

Positivt:

 • Kraftig turbin som klarar av att atomisera det mesta i färgväg, även outspädda akrylat /alkydfärger.
 • Mycket hög byggkvalitet
 • Många inställningsmöjligheter
 • Stort urval av tillbehör
 • Non-bleed sprutpistol med möjlighet till både över och underkopp
 • Mycket enkel att rengöra

Negativt:

 • Kräver mer av rutin tav användaren för ett perfekt resultat,
 • Högt totalpris med ”nödvändiga” tillbehör.

Slutsats: 

Fujisprutan vinner för större mångsidighet framför allt vid vattenbaserade färger, medans Earlexen med sin enkelhet gör den till en perfekt färgspruta framför allt för de som har olika typer av lättflytande, lågviskösa färger, framför allt oljebaserade snickerifärger, klarlacker, träoljor och andra ytbehandlingar. Earlexen är prismässigt riktigt prisvärd då man jämför vad man får ytterligare för att ge 4-5000 kr ytterligare.

Kommentar  och tips efter 1 års användande (nytt 2013).

Med ca ett års regelbunden användning av Fuji-sprutan har jag nu lite kommentarer till vad jag ursprungligen skrev i jämförelsen mellan Earlex och Fujin.

Det första är att jag idag aldrig skulle vilja byta tillbaka till Earlexen. Jag ser tydligt vilka möbler som jag lackat med Earlex och Fujin. Stor finishskillnad och också en mer känslighet för hur man spätt färgen med Earlexen jämfört med Fujin.

Just spädning av färg är väsentlig för Earlex, medans för Fujin gör man detta enbart för att uppnå en perfekt utflytning. Fujin klarar utan problem av att sputa det mesta outspätt. Men oftast leder detta till att man får lite apelsinskalseffekt, vilket gör att jag gärna späder med ca 10% lacknafta eller 10-15% vatten, beroende på färg. Med Earlexen kunde jag få väldigt olika slutresultat trots att jag tyckte att jag spädde på samma vis. Förklaringen här låg oftast i förändrad viskositet pga att sprutan /luftströmmen blev varmare ju längre den gått. Med Fujin så lägger jag tunnare lager än med Earlexen, beroende på att den klarar av att generera en finare dimma. Detta gör att man får färre rinn, blir mindre beroende av externa faktorer som luftfuktighet, temperatur i lokalen osv.

Fortfarande väljer jag helst en lacknafta-färg före vattenbaserad färg. Erfarenhet är dock att exempelvis de nya fönsterfärgerna som är ”olja, fast vattenspädbar” ger väldigt bra resultat om man väljer vattenbaserad, vilket har fördelen att man har snabbare torktid och kan mellanslipa kanske redan efter 12 timmar.

Står man i valet och kvalet vid köp av en Fuji mellan underliggande, stor färgbehållare och överliggande kopp, så bör man fundera på om det man lackar ofta kräver ca 0,75 liter vid varje lacklager. Gör det inte det kan en överliggande kopp vara mer sparsam med färgen. För det blir en del färgspillan med underliggande färgbehållare och oftast används inte mer än ca 0,3-0,5 liter färg för ett projekt.

Erfarenheter från lackering….

De stora erfarenheterna jag lärt mig under året är vid omlackering av gamla möbler som redan har någon form av bets eller oljning eller färg på sig.

Finns tidigare färg så är det bara Paintstripper (Biltemas funkar riktigt bra) som gäller för att få ett bra slutresultat. Har försökt med alla former av ”sealers” men får alltid något missfärgnings genomslag eller område som rinner okontrollerat.  Det är inte värt att göra försök med shellack eller liknande. Tyvärr…

Efter paintstripper, eller vid obehandlad yta så lägger jag ALLTID en oljebaserad grundfärg som jag låter torka riktigt ordentligt, ofta ett par dagar, innan jag slipar fiberresning och damm etc.  Anledningen till att lägga  oljebaserat är att få ett spärrskikt mot genomslag av  kåda eller andra missfärgningar som kan komma senare. Därefter blir valet 2-3 lager vatten eller oljebaserad färg med en mellanslipning inför slutlagret. Efter slutlager så krävs ofta någon form av lustering genom polering eller vattenslipning (se ovan för tips vid vattenslipning). Men resultaten är riktigt bra!

Ett tips som kan verka lite underligt är faktiskt att lacka utomhus när det är riktigt kallt ute! Även vattenbaserat funkar ovanligt bra. I princip inga rinn, av någon underlig anledning. Troligtvis påverkas viskositeten så att färgen ”låser” sig… Har lackat ned till någon enstaka minusgrad. Efter några timmar när färgen är ”stabil” har jag flyttat in möbeln för att torka i min verkstad som har ca 15 grader. Gör man detta för tidigt kan det börja rinna, men oftast är detta inget man skall bry sig om. Det går fortare att vattenslipa än att försöka göra om.

Och slutligen,  den heliga regeln vid all lackering är att ge F-N i att ”bara” pilla lite till, eller fixa något litet rinn eller liknade innan man låter möbeln torka. Detta lilla sista är alltid orsaken till att man blir missnöjd och tvingas göra en större slipning än vad som hade behövts annars.

14 kommentarer på “HVLP Sprutmålning

 1. Daniel skriver:

  Hej! Tack för väldigt nyttig information, beställde en earlex 5000 då den verkar vara väldigt bra (hade tänkt köpa en bosch 105e). Skulle dock bli väldigt glad om du kunde länka sidan som du beställde munstycken ifrån. Kollade på earlex hemsida men hittade inga där. // Daniel

 2. Magnus Juvén skriver:

  Angående olika munstycken:

  I första hand är det 1,5mm versionen som är intressant att köpa. Skall man köpa 1mm munstycket är det nog egentligen bara för bets.

  Nål och munstycken finns att köpa direkt från Earlex.co.uk:
  Följande var ett mailsvar från 2010 som jag hittade på nätet:

  The needle sets for the HV5000 unit cost the following:

  HV5ACC10R 1.0mm fluid needle, tip & seal kit £18.39

  HV5ACC15R 1.5mm fluid needle, tip & seal kit £18.39

  HV5ACC20R 2.0mm fluid needle, tip & seal kit £18.39 (size that comes with the gun)

  HV5ACC25R 2.5mm fluid needle, tip & seal kit £18.39

  Prices are inclusive of postage and packing within the UK. You may order over the phone with a credit/debit card (not Visa Electron or Laser) on +44 (0)1483 454 666, or by sending us a cheque or postal order (UK only) made payable to Earlex Ltd to our address below. A Cheque is held for a week before your item/s ordered can be sent.

  Detta alternativ (ringa med Visa-kort) skulle jag själv välja. Har prövat att ringa och beställa från Storbritannien med andra varor (bla en symaskin!) och det funkar utmärkt.

  Man kan också beställa från USA (tyvärr inte till Sverige, så det är mer ett alternativ om man har nån vän i USA. Dit är adressen:

  http://earlexproducts.com/category/earlex-spare-parts/needle-tips

  OBS I USA heter modellen 5500 istället. Detta eftersom det är 110volts versionen av turbinen. Själva sprutan är densamma.

 3. Morgan skriver:

  Jag går också i god för earlex 5000, jag köpte min från england och bytte ut stickproppen. Har lackat panel inomhus med hel ok resultat och fått perfekt resultat med biltemas 2k båtfärg.

  Letade efter 1,5mm nål när jag hittade denna post.

  • Folkbåt S-210 skriver:

   Earlex 5000 är en utmärkt färgspruta för hemmafixare som är nya inför sprutmålning. När man lärt sig och har hållt på ett tag börjar man se de svagheter som en steg 2 turbin har. I korthet är bekymret att turbinen inte hanterar vattenbaserad färg särskilt bra (den innehåller betydligt mer pigment och blir därför tjockare isitt naturliga tillstånd än oljebaserad färg). Standardmunstycket är därföt något större för att kunna spruta tjockare färg och med en kort slang så värms färgen upp och blir därmed också något mer tunnflytande. Följden blir då rinn, torrsprut och något för tjocka lager färg som kan bli lite apelsinskalsliknande eller torkar för långsamt. För en normal hemmafixare är detta troligtvis överkurs och man är hysat nöjd ändå.
   Men när man testat en kraftigare turbin (fuji minimate 4) så är skillnaden uppenbar och man ser att det som strulade med earlex plötsligt är en barnlek med rätt utrustning. Sedan om prisskillnaden är värd det för en hemmafixare det är ju alltid frågan. Jag skulle vilja säga att det är värt att uppgradera om man ofta lackar med vattenbaserat och målar möbler eller andra grejer som kräver ett perfekt resultat, som köksluckor eller bilplåt. Styrkan med fujin är att man kan lägga många tunna dimmor snarare än ett par, lite för tjocka lager. Resultatet blir bättre och man har kortare torktid mellan lagren och hinner därför slipa och lacka fler lager på mindre tid. För oss som håller på med båtar och därmed oljebaserad färg så skulle jag vilja säga att en längre slang och ett mindre munstycke till Earlexen är den perfekta uppgraderingen till ett oslagbart pris.
   / magnus

 4. Alex skriver:

  Hej, din information är mycket intressant och givande. Jag försöker hitta återförsäljare till Fuji Mini-Mate Stage 4 men utan resultat. En enda annons hittade jag på Amazon.com och i USA. Var har du köpt din? Tacksam för ditt hjälp. //Alex

  SVAR:
  Jag har beställt mina grejer från Axminster i England. De har bra fraktpriser till Sverige, snabb leverans och enormt utbud. Rekommenderar alla som köper ett Fuji-System att också beställa en extra lättviktsslang om ca 2 meter, då det avlastar tyngden rejält.
  Länk till Fuji på Axminster: http://www.axminster.co.uk/fuji-fuji-mini-mite-4-xpc-spray-system-prod846078/

  Hälsningar Magnus

 5. Resad skriver:

  Hej Magnus. Grymt bra information du har sammanställt.
  Har precis köpt ett Apollo hvlp 1500 system med 3-steg turbin. Tänkte att jag skulle måla om mina köksluckor (+ trappa samt ett par dörrar ☺) Vad hade du rekommenderat för färg till luckorna? Tänkte måla dem vitt. Turbinen levererar 5.5 psi så inte riktigt som din Fuji men klart starkare än earlexen.

 6. Jesper skriver:

  Hej. Jag ska beställa en fuji minimite4 från axminster och tänkte bara höra hur det är med volt och eluttag, är det inga problem? tack på förhand

  • Folkbåt S-210 skriver:

   Hej!
   Man får byta stickproppen från engelsk propp till vanlig svensk, jordad propp. Detta är väldigt enkelt och stickproppar finns på Jula för nån 50 lapp.
   //Magnus

 7. Martin Eriksson skriver:

  Hej och tack för mycket informativt blogginlägg.
  Jag har drygt 100m2 obehandlat (byggt 1990) furutak, vinklat med högt i nock, och har länge varit inne på detta med sprutning.
  Vilka lager lade du på dina tak och skulle du gjort något annorlunda idag?
  Jag har penselmålat några liknande småtak med Herdins panelvitt (lasyr) och det är egentligen lasyreffekten jag vill åt men det ska tydligen vara svårt för sprutor. Herdins drog även med sig lite gult ur träet som inte blev så bra.
  Täckande färg skulle vara helt ok, och att spruta taken borde spara fantastiskt mycket tid. Finishen är väl inte av allra största betydelse just i taken, men jag vill ju även spruta en del annat, och jag funderar framförallt på Earlexen.

  • Folkbåt S-210 skriver:

   Hej!
   Jag skulle nog skaffat en bättre spruta än Earlexen, då den tenderar att producera ojämt resultat vid längre lackeringar, då varmluften den genererar påverkar viskositeten. Dvs Eralexen blir varmare ju länge man håller på och det blir oförutsägbart om färgen skall flyta och ut jämt eller börja rinna.
   Vi köpte ju earlexen just för att lacka furutak och det som hände med det 100 år gamla taket var genomslag av kvistar men också av gamla hartser som kom fram i stora stråk i brädorna vid första sprutningen. Detta gick inte att täcka över med flera lager (vattenbaserad färg). Då bytte vi till oljefärg och allt blev MYCKET bättre. Både för färgsprutan och att vi slapp diverse genomslag.
   Har senare även lackat ytterligare med Fuji-sprutan i samma hus och samma furu och det är stor skillnad på resultatet. Kanske du kan titta på någon av de enklare ”amatör-Fuji” som numera finns, då jag tror de är i ungefär samma prisklass som Earlexen? (http://www.fujispray.com/hvlp-systems/). Oavsett så är Fuji i en helt annan klass. Allt i metall, lättare att göra rent, kvalitet rakt igenom och ett verktyg som funkar hela livet. Vad gäller munstycken så funkar nog medföljande standardmunsrtycke till både Earlex och Fuji, men skall du köra lasyr så har Fuji mer inställningsmöjligheter även med standardmunstycket (man kan justera ned luftmängd och upp färgmängd samt har högre kraft i turbinen, som gör att det blir bra resultat även om färgen är tunnare, vilket är vanligt med lasyr.

   Kan tillägga att när man väl har en bra färgspruta så lackar man ”allt”, både möbler, väggar, fasader och tak, listverk garderober mm, för att det är så enkelt och går så snabbt.

   Hälsningar Magnus

   • Martin Eriksson skriver:

    Tack för svaret!

    Just Herdins lasyr är en tixotrop/droppfri variant, så den är ganska tjock och jag antar att jag får testa mig fram med den. Förmodligen måste jag dock grunda med någon oljevariant först som du skriver och hur det går ihop med lasyreffekten vet jag inte.

    Fujimodellerna verkar ligga lite högre i pris, om man ska ha starkare än stage2, men det tål att funderas på.

    Noterade i något test jag såg att Earlexen var den enda maskinen (av 4 testade) som inte hade slangkopplingar som var mindre än slangdiametern. Earlexen ströp alltså inte luftflödet så mycket som de andra, och då kan ju Earlexen upplevas som starkare än andra stage2:or.

    Hur som helst så har jag lite bättre underlag för beslut nu.

    Mvh
    Martin

 8. Tobias J skriver:

  Hej.

  Jag har målat furupanel tidigare med gott resultat dock då med roller och pensel.

  Färgen jag då använt är:
  Jotun kvist- och spärrgrund (två varv)
  Serva Aqua 401 halvblank.

  Nu har jag hamnat här då jag vill måla furupanel igen fast denna gången med HVLP.

  Det jag undrar över är alla spärrfärger jag läst datablad på står det att de inte är sprutbara eller som i jotun-exemplet bara är sprutbar med högtryckspruta.

  Skulle du vilja hjälpa mig att rekommendera en bra set up med färg och utrustning?

  Jag vill ha en solid 0500-vit kulör och en lättstädad halvblank yta som inte ”blöder igenom” i första taget.

  Panelen som ska målas är i min snickarbod och däri ämnar jag framgent producera fler snickerier att spruta därför kan jag tänka mig att lägga extra krut (läs pengar) på utrustningen.

 9. Roger skriver:

  Fantastiskt väl beskriven erfarenhet av sprutmålning. Tack! Märligt att jag just ringt ett måleriföretag och begärt pris på omlackerinf av ett 100 gammalt matbord. ‘Ring igen efter semestern’ var svaret från det överbelastade företaget.

 10. Björn skriver:

  Hej och tack för ett lärorikt inlägg!

  Ett litet komplement för de som är i valet mellan mini mite 4 och 5 (och Q4 – Q5) som på direkten inte är uppenbart; femman kommer med ett kit som innehåller rengöringsborstar, extra filter mm. men den kommer också med en annan typ av slang som ska vara mer heavy duty samt en liten extra stump som monteras vid turbinen som ska ha en kylande effekt.
  Prisskillnaden mellan mini mite 4 och 5 är då inte så stor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s