Onsdagsrace #8

Igår kväll var det dags igen för onsdagsrace. Den här gången var det samordnat med Jönköpings Segelsällskap och med start i Sjöbo, som ligger ca 2 nm söder om Domsand. För att hinna i tid till starten kl 18.00 var det bara att ge sig iväg lite tidigare än vanligt.

Senast vi var ute och seglade onsdagsrace dog vinden på andra varvet. Att då ha en båt med lågt LYS gör inte saken sämre. Att från början vara sist när vinden dör brukar inte bättra på chanserna till en bra placering.

Trots det gick det inte så dåligt som det gick igår kväll. Resultat från Onsdagsrace #7 nedan:

RESULTAT 10/8

Plac. Båt
Skeppare
Seglad tid
Lystal Omräkn.
1 X 37
Jan Ågren
55,14
1,26 69,59
2 Express
Erik Grune
67,15
1,09 73,30
2 SK 55
Marcus Källner
72,23
1,06 76,74
4 RB 111 David Eldh 66,25 1,17 77,71
5 S 30 Jonas Bengtsson 68,10 1,18 80,44
6 Folkbåt Magnus Juvén 87,57 0,97 85

En del av startfältet inför onsdagsrace #8

Gårdagens race samlade totat 17 startande båtar och för en gångs skull var det riktig start med startpistol och allt!

Vi fick en halvbra start. Låg för långt bak initialt och mycket svag vind. Vi var sist över startlinjen och hade en  ensamseglande man framför oss på första delsträckan. Tävlingen var den här gången lagd som en triangel med två kryssben och en halvkryss/ halvvindssträcka. Ute på den långa halvvindssträckan hissade vi spinnakern och körde på ganska bra. Fortfarande sist men med endast lite marginal till framförvarande båt. Efter första varvet var det utlovat målgång och korvgrillning. Men istället började alla köra två varv, så det var bara att fortsätta.

Detta blev en fullständig katastrof för oss. Vinden dog och vi kom i princip ingenstans. 1,4 knop, mot vågorna. Vi tappade stort till framförvarande båt. När vi till slut skulle runda bojen inför halvvindssträckan bestämde vi oss för att segla bortom bojen, hissa spinnakern och ”kryssa” mot den, för att hålla farten. Helt fel beslut visade det sig. Vi började istället att driva i sidledes och tappade enormt med höjd och kom fram till bojen precis. Där dog vinden och båten började driva planlöst utan styrförmåga, bakåt, så vi tappade ca 100 meter. Micke blev tvärarg och skulle till varje pris tillbaks och vända runt bojen. Vi var sista båt ute och jag kände att det kanske var en bättre idé att bryta tävlingen och delta i korvgrillningen istället. Men icke. Är det segling så är det segling. Dags att riva ned spinnakern och hissa upp focken och kryssa upp till bojen igen då….. Men då visade det sig att karbinhaken som sitter i fallet till spinnakern har låst sig i hissat läge runt en wire uppe vid spridaren. Det gick inte få ned spinnakern….. Så vi samlade ihop spinnakern och höll den i handen och hissade focken. Till slut rundade vi bojen och kunde släppa ut spinnakern och köra långsträckan.  Vid nästa boj in mot mål så drog vi spinnakern runt förstaget och körde med den som en genua mot målgången. PANG! Så var vi som garanterat sista båt i  mål.

Då åkte alla andra båtar hem. Kvar var Jonas och tävlingsarrangören vid Sjöbo hamn. Samt några ljumma korvar som sparats till oss. Därefter var det bara att klättra upp i masten och kroka loss karbinhaken och reva spinnakern och i becksvart mörker köra hem med motorn.

En rätt så usel kväll vindmässigt för folkbåt….. Vi snittade 2,4 knop under tävlingen och seglade ca 7 nm med en maxfart på 5 knop.

Men på lördag…. då skall det bli 10 m/s och då minsann, då är vår båt som bäst!

// Magnus

Detta inlägg publicerades i Segling.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s