Sjösättning

Så var det då äntligen dags för Rödnäbba att få känna på Vätterns vatten. Förra sommaren stod båten på land i väntan på en båtplats och senast den var i sjön var det Vänern, utanför Kanikenäset i Karlstad som båten hade en båtplats.

Sjösättningen var planerad till kl 18.00 annandag påsk.  I god tid innan hade vi tagit ned båten till hamnen och strax innan kl. 18.00 var traversen vår.  Bosse från klubben skötte kranen. Han är själv träbåtsägare och har rutin på det här!

Sling läggs om båten...

Det var många som vill hjälpa till, bland annat Marcus och Jonas som även de är rutinerade. Sedan kom det lite fruar och barn också och ville titta. Vem vill inte se en träbåt sjunka???

Rödnäbba lämnar båtvagnen för första gången sedan 2009...

Det var inga problem med själva lyftet. Allt gick väl och plötsligt var båten i vattnet!

Båten hänger i traversen..

Det dröjde dock inte många minuter i vattnet förrän Niagara och Victoriafallen fick konkurrens. Vattnet forsade in mellan istort sett varje bord i skrovet och små fontäner förgyllde läget ytterligare från torrsprickorna.

Efter 3 minuter var kölsvinet fyllt...

Micke bestämde sig för att börja koppla med pumparna och lyckades få igång vår kraftigtaste pump, en Al-Ko Drain 11001 som skulle klara 12000 liter i timman.  Plötsligt hördes ett skrik! Hjälp vad kallt det är! Slangen satt inte fast utan började studsa omkring och spolade det första marvattnet över Micke, som blev mäkta överraskad. Barnen vid kajkanten tyckte det var roligt och ville att han skulle göra mer!!!

Kvällen avslutades med att båten fick hänga kvar i traversen.

Kl 07.26 morgonen därpå ringar båtklubben och meddelar att man nu räddat vår båt från undergång. Ett av slingen hade glidit fram och gjorde att båten tippat framåt ned till däcket i vattnet. Dock hade hamnkaptenen lyft upp sling och startat alla pumpar och fixat till det hela.

På kvällen var det dags för andra båtar att sjösättas. Vi flyttade då på Rödnäbba  en liten bit 0ch kunde hålla henne flytande med hjälp av 2 pumpar på närmare 23 000 l / timma. Därefter fick hon hänga ytterligare en natt i slinget.

Tidigt på onsdagmorgon togs hon ur slinget och lades vid bryggkanten med pumpar. Nu räckte det med 1 pump som gick ca 30 sek med 1 minuts uppehåll. Senare samma dag på kvällen räckte det med 10 sek och mer än en minuts uppehåll.

Båten vid kajkanten med pumparna inkopplade... I bakgrunden ses traverskranen med slinget fortfarande hängades i vattnet, efter att Rödnäbba elegant glidit ur dem...

Onsdag kväll blev premiärturen i båten. Då monterade vi vår fina, ganska så nya Tohatsu 5hk 2 taktare och lade ut från kajen och körde bort till vår bryggplats. Resan gick bra, tyckte Micke som påstod att 12 volt pumpen skulle klara att hålla efter vattnet. Det trodde inte magnus på, som körde handpumpen under hela resan och glömde bort att njuta av denna, första resa i vår nya båt.

Nu ligger båten vid sin plats med stora länspumpen inkopplad och det är några minuter mellan varje pumpning. nu.

Det betyder att det har tagit ca 3 dygn för båten att bli så tät att 12 V pumpen skulle klara jobbet själv. Detta efter en lång tid på land. Ganska imponerande faktiskt, eftersom vi inte hann med att lägga i blöta mattor i skrovet innan sjösättning. Nu dröjer det nog några dagar innan hon är så tät att vi kan masta på. Det blir förhoppningsvis till helgen, som ju är Valborg!   // Magnus

Båten vid sin bryggplats...

3 kommentarer på “Sjösättning

  1. Ida skriver:

    Gratulerar till sjösättning! Här uppe i norr är isarna inte helt väck och vi hoppas på att Caramia körs nerför slipen i mitten av maj.

  2. Henrik skriver:

    Jag hade samma upplevelse, trots att jag fyllt båten med vatten och tätat med Ettan… två och ett halvt dygn i selen innan den var så tät att länspumpen höll undan. Nu läcker den inte en droppe. Nästa år tänker jag låta ett par sprinklers stå och väta i en vecka innan sjösättning – och sjösätta tidigare :-). Lycka till i sommar

    Henrik (S-936)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s